Més Que Paraules

Què fer i veure a Vic 2022

Vic, capital de la comarca interior barcelonina d'Osona, se situa a la vora del riu Meder, als voltants de l'impressionant pantà de Sau. La Catedral neoclàssica presideix un recollit casc urbà ple d'atractius.


Durant l'Edat Mitjana, la ciutat es distribuïa en dos sectors, un al voltant del castell dels Montcada i un altre al voltant de la Catedral. Actualment, la capital comarcal posseeix un recollit casc urbà que està presidit per una notable Catedral, seu d'un arquebisbat. El temple, aixecat cap a finals del segle XVIII, és d'estil neoclàssic i un dels seus atractius més grans són les pintures murals de Josep Maria Sert del seu interior.

El recorregut per Vic ens conduirà també a llocs tan emblemàtics com el Palau Episcopal, erigit al costat del recinte catedralici; la Plaça Major porticada, el temple romà, el convent de Sant Domènech o l'església de la Pietat.

A pocs quilòmetres d´aquí s´aixeca un dels millors allotjaments hotelers de la zona, el Parador de Turisme de Vic-Sau, amb unes impressionants vistes sobre el paratge circumdant. Envoltat de boscos i per les aigües del pantà de Sau, compon un envejable lloc de descans per als que es vulguin allunyar de l'enrenou de les grans ciutats.

Després de visitar la població de Vic, el viatger pot continuar camí al monestir de Sant Pere de Casserres, del segle XI. Camí dels Pirineus ens espera la Zona Volcànica de la Garrotxa, declarada Parc Natural, Olot i Ripoll. Cap al sud sorgeix Manresa, on és destacable la basílica de Santa Maria i Santa Cova.

Museu Episcopal de Vic

Ubicat al costat de la Catedral, aquest museu acull obres mestres de pintura i escultura romànica i gòtica. També conserva altres col·leccions d'orfebreria, teixit, forja, vidre i ceràmica, que ofereixen un recorregut complet per la història de l'art litúrgic i de les arts decoratives de Catalunya.

Catedral de Vic

Temple erigit al segle XI del qual només es conserva actualment la cripta. Del temple fundat per l'abat Oliba el 1038 se'n conserva el campanar romànic. Constava d'una capçalera amb un llarg creuer al qual s'obrien dos absidiols a cada braç i una sola nau. L'obra actual data de finals del segle XVIII i és d'estil neoclàssic.


Escrit per Cristian G. Guasch i actualitzat el 2024.