Més Que Paraules

Què fer i veure a Manresa 2022

Manresa, a dins de la província de Barcelona, és la capital de la comarca del Plà de Bages. El nucli urbà s'estén en una plana des de la qual es veuen els perfils rocosos del Parc Natural Muntanya de Montserrat.


El mas manresà s'articula al voltant de la Basílica de Santa Maria de la Seu. Aquesta estructura combina tant elements romànics com renaixentistes, encara que el seu estil principal és el gòtic.

També són medievals els retaules que conserva, importants mostres de la pintura gòtica catalana. Al casc històric sobresurten, a més, l'Ajuntament, el Palau de Justícia i el Pont Vell.

Aquest pont està associat a la Manresa ignasiana, així com al conjunt arquitectònic de la Santa Cova. En aquest santuari va residir durant la seva estada a la ciutat Sant Ignasi de Loiola, fundador de la Companyia de Jesús.

Per part seva, l'arquitectura modernista té a Manresa algunes belles construccions, obres de l'arquitecte local Ignasi Oms i Ponsa. La Casa Torrents, la Torre Lluvià i la fàbrica de farina La Florinda en són algunes. Moltes fàbriques d'aquesta localitat conformen un interessant recorregut per l'arquitectura industrial catalana.


Escrit per Cristian G. Guasch i actualitzat el 2023.