Més Que Paraules

Què fer i veure a Cardona 2022

Situada a una vall de la Catalunya central, a la vora del riu Cardoner, Cardona és una pintoresca localitat hereva d'un passat medieval important.


Hi destaca sobre un turó la fortalesa emmurallada del seu castell, bellíssim exemple del romànic català. Ha estat finalista del programa EDEN (Destinacions Europeus d'Excel·lència) de la Comissió Europea, en reconeixement a la seva proposta de turisme sostenible.

Cardona, enclavament de la comarca del Bages, té un important passat medieval que comença cap al segle VIII amb la construcció del seu castell-palau-monestir.

Els carrers de la localitat ens traslladen a l'època en què es van aixecar construccions romàniques i gòtiques. Una de les construccions més emblemàtiques d'aquesta localitat és el recinte fortificat del segle IX, avui habilitat com a Parador de Turisme.

Els elements més representatius del romànic català de la zona es reuneixen en aquest castell medieval. El palau, que es troba dins del recinte emmurallat, té un pati ducal i una gran sala d'arcs ogivals.

La Torre de la Minyona és una de les peces claus del conjunt, així com la capella de Sant Ramon Nonat, que conserva elements romànics i gòtics. La joia del castell és la Col·legiata de Sant Vicent, impressionant temple romànic del segle XI que compta amb una nau central de gairebé 20 metres d'alçada.

La vila de Cardona també compta amb llocs interessants com el carrer Major, la plaça del Mercat o l'església de Sant Miquel. Cal no oblidar visitar el Parc Cultural de la Muntanya de Sal, a les proximitats del nucli urbà, pel qual la localitat ha estat finalista del programa EDEN de la Comissió Europea (Destinacions Europeus d'Excel·lència), que reconeix l'excel·lència en turisme sostenible.

Informació de la zona de Cardona tenen multitud de possibilitats per fer excursions. Cases de pagès i antigues masies ens surten al pas camí del Parc Natural del Cadí-Moixeró. A prop, les fonts del riu Llobregat configuren un paisatge que el viatger no oblidarà.


Escrit per Cristian G. Guasch i actualitzat el 2024.