Més Que Paraules

Què fer a Barcelona 2022: 23 coses per veure

Barcelona és una ciutat plena d'originals opcions d'oci que animen a visitar-la una vegada i una altra. Oberta al mar Mediterrani i famosa per Gaudí i la seva arquitectura modernista, Barcelona es revela com una de les capitals europees més trendy.


La ciutat és un focus de noves tendències al món de la cultura, la moda i la gastronomia. Combina la creativitat dels seus artistes i dissenyadors amb el respecte i la cura pels locals tradicionals de sempre. Hi conviuen l'encant i la pausa del nucli històric, l'avantguarda dels barris més moderns i el ritme urbanita d'una de les ciutats més visitades del món.

Destinació per estar a la moda

Barcelona és un aparador a les darreres novetats en moda. Passejar pels carrers és descobrir un món de possibilitats per a una jornada de shopping.

Des de zones plenes de glamour i grans firmes amb botigues icòniques a edificis emblemàtics, com pel passeig de Gràcia o l'avinguda Diagonal, fins a dissenys alternatius i innovadors a zones com el barri del Born.

A més, a Barcelona abunden els comerços tradicionals i tindreu l'oportunitat de visitar botigues centenàries i ateliers que sorprenen per la vostra atenció al detall.

El caràcter mediterrani i els carrers plens d?ambient també marquen tendència a Barcelona. Les possibilitats són gairebé infinites i van des de visites populars, com un passeig per la Rambla o els mercats tradicionals com la Boqueria, fins a relaxants pauses a les platges urbanes oa les múltiples terrasses del nucli històric.

Fins i tot, podreu conèixer la ciutat d'una manera original amb el programa de visites de Turisme de Barcelona. Les seves propostes inclouen rutes guiades i temàtiques, recorreguts amb cotxe d'època, segway o bicicleta, sortides al mar amb veler o vols amb helicòpter.

Ciutat per tornar a visitar

Barcelona atrau pels monuments imprescindibles com la Sagrada Família, el Park Güell, la Casa Batlló o la Pedrera. Però els qui la visiten descobreixen una ciutat que sempre guarda agradables sorpreses per a cada viatge.

Les passejades al costat del mar, les nits als terrats amb vistes a l'skyline de la ciutat, amplis espais verds com el Parc de Montjüic o Ciutadella, el port esportiu, el Barcelona olímpic o tot el que envolta el FC Barcelona són possibilitats per viure noves experiències a cada visita.

L'oferta gastronòmica també és molt variada i combina restaurants d'alta cuina reconeguts a nivell mundial, tradicionals cases de menjar català, mercats gastronòmics, locals per recórrer el món a través dels sabors...

Per part seva, l'agenda cultural inclou importants centres d'art, com el Museu Picasso, el Museu Nacional d'Art de Catalunya o CaixaForum, una àmplia gamma de festivals i un dels grans temples de l'òpera a Espanya, el Gran Teatre del Liceu .

Què visitar a Barcelona

Descobreix els motius pels quals és la capital cosmopolita, les zones de compres, els barris que marquen tendència i les visites imprescindibles.

Park Güell

Està declarat, juntament amb sis obres més d'Antoni Gaudí, Patrimoni Mundial per la UNESCO (Carrer Olot 7).

Va ser concebut com una ciutat residencial, inspirada a les ciutats jardí angleses, encara que finalment no es van construir les cases i es va quedar en parc públic.

És considerada una de les obres més importants del modernisme al món, reflex de la plenitud artística de Gaudí qui va desplegar tot el seu geni arquitectònic posant en pràctica moltes de les seves innovadores solucions estructurals.

Es va construir a la Muntanya Pelada, uns terrenys còncaus que semblen un amfiteatre amb vistes a Barcelona i al mar. De la urbanització inicialment prevista només es van construir dos habitatges, un és l'actual Casa Museu Gaudí i l'altre la casa Trias.

Catedral de Barcelona

Símbol de la diòcesi de Barcelona, situada a la Plaça de la Seu, s/n

Es troba situada al lloc que ocupava una basílica paleocristiana. Es va començar la seva construcció durant el romànic però va ser finalment acabada al gòtic, que és l'estil que predomina.

L'exterior és sobri, només decorat amb els contraforts verticals. La porta de Sant Ivo és una mostra representativa de l'anomenat gòtic català. Les naus interiors estan gairebé a la mateixa alçada, cosa que fa la impressió d'estar en un sol recinte.

Les capelles laterals tenen una galeria superior, la qual cosa confereix al conjunt més lluminositat i amplitud. El cimbori està cobert a l'interior amb un enteixinat de fusta. La façana principal és de construcció recent (finals del segle XIX i principis del XX), encara que basada en un projecte de 1408. És de gran interès la porta d'accés del claustre a la catedral i la capella de Santa Llúcia.

Casa Batlló

Situada a Passeig de Gràcia, 43. És una de les joies del modernisme que, per encàrrec de la família Batlló, Gaudí va remodelar completament considerant-se una obra nova, en canviar des de la façana fins a la seva estructura interior.

El pati interior està cobert per peces ceràmiques dissenyades per Gaudí, que comencen en blau fosc a la part alta, baixant a tonalitats més clares de blau fins arribar al final que són blanques.

A l'últim pis hi ha unes golfes d'estructura orgànica conformada pels típics arcs catenaris de Gaudí. Al terrat hi ha el llom del drac travessat per una creu de marbre de quatre braços i quatre conjunts de xemeneies.

Casa Milà "La Pedrera"

Una obra mestra de la natura, La Pedrera esta situada a Passeig de Gràcia, 92.

La Pedrera-Casa Milà és l'edifici civil més emblemàtic d'Antoni Gaudí, tant per la innovació constructiva i funcional com per les solucions decoratives i ornamentals.

És un edifici Patrimoni Mundial de la UNESCO i també la darrera obra civil de l'arquitecte. La Pedrera és l´únic centre d´interpretació de Gaudí a Barcelona, imprescindible per conèixer la totalitat de l´obra de l´arquitecte i la seva inspiració.

Es poden visitar un total de 4.500 m2 repartits en cinc plantes i gaudir de diversos tipus de visita en funció de la franja horària.

Construïda entre el 1906 i el 1912, l'edifici es compon d'una successió de murs de pedra a l'exterior. Mentrestant, l'interior consta de diferents patis pintats, columnes i diverses habitacions.

La façana, ondulada, està oberta amb grans finestrals i balcons de ferro forjat. Per la seva banda, al terrat se situen les xemeneies, veritables escultures dignes de ser admirades, des d'on es pot contemplar una vista esplèndida sobre tota Barcelona.

Estadi Camp Nou

És l'estadi de futbol amb més aforament de tot Europa i acull els partits del FC Barcelona des de l'any 1957. L'estadi está situat a l'Avinguda Aristides Maillol s/n.

Les instal·lacions estan reconegudes per la UEFA com a estadi de cinc estrelles, màxima qualificació possible, i té una capacitat que ronda els 99.000 espectadors.

A més del camp de joc, a la visita es pot accedir al museu del FC Barcelona, a la botiga del club i al vestuari de l'equip visitant. Així mateix, les instal·lacions tenen una guarderia, restaurants, diversos platós de televisió, un centre de medicina esportiva, l'associació d'antics jugadors de l'equip i les oficines de diferents departaments del club.

L'estadi va ser inaugurat el 1957 sota el nom d'Estadi del FC Barcelona. No obstant això, popularment era conegut com a Camp Nou. Finalment, a l'any 2001 el club va canviar el nom inicial per l'actual.

Gran Teatre del Liceu

Un dels símbols de Barcelona, situat a la Rambla de les Flors, 51-59.

Va sorgir després de la guerra de Successió quan els capitans generals del nou rei Felip V, fan de l'òpera un entreteniment per a les tropes i per a la població en general.

Va ser construït sobre el Convent dels Trinitaris, situat al centre de la Rambla, que va ser ampliat per donar cabuda a totes les activitats que el Liceu necessitava.

Va ser construït per Miquel Garriga i Roca iniciant-se les obres el 1845 i acabant el 1847. La planta de la sala és d'arc de ferradura i quan es va construir era un dels teatres europeus més grans de l'època.

El 1861 un incendi va destruir la sala i l'escenari, sent reconstruït per Josep Oriol Mestres que va suprimir l'amfiteatre del segon pis. La façana original es va reformar el 1875.

El 1994 va patir un gran incendi que va destruir l'edifici, del qual només en va quedar el vestíbul i l'arc de ferradura. Va ser reconstruït deixant el que no s'havia cremat i recreant la sala com a la construcció original.

Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA)

Entre Tàpies i Klee, el Museu está situat a la Plaça Dels Àngels, 1.

El museu exhibeix obres d'artistes que pertanyen als darrers 50 anys d'història.

El MACBA es va inaugurar el 1995 i va ser dissenyat pel nord-americà Richard Meier. Al seu interior s'hi exposen obres d'artistes contemporanis com ara Antoni Tàpies, Paul Klee, Francesc Torres, Mario Merz o Zush.

La seva col·lecció se centra en el llegat de la segona meitat del segle XX, i cerca establir una memòria crítica de l'art de la segona meitat del segle XX, a partir d'un punt de vista que tingui en compte la realitat cultural i política d'una ciutat concreta com a Barcelona.

Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC)

Un museu, 1000 anys d'art. Está situat al Palau Nacional. Parc de Montjuïc s/n.

El MNAC conserva obres d'art des del segle X fins al segle XX.

El Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) conserva, en les diferents col·leccions, uns magnífics fons que comprenen totes les disciplines artístiques (escultura, pintura, dibuixos, gravats, cartells, col·lecció de fotografia i de numismàtica), amb l'objectiu d'aportar una visió global de l'art de Catalunya al llarg de la història, des del romànic fins al modernisme i l'avantguarda.

Entre els artistes representats a les col·leccions destaquen El Greco, Zurbarán, Velázquez, Fortuny, Gaudí, Casas, Torres-García, Julio González, Dalí i Picasso.

Museu Picasso de Barcelona

Un geni universal, el Museu está situat al Carrer Montcada 15-23.

El Museu Picasso constitueix un testimoni clar dels lligams que van unir aquest artista universal amb Barcelona.

En aquesta ciutat no només va consolidar una formació acadèmica sòlida, sinó que l'efervescència artística que va viure va constituir el motor d'arrencada que li va obrir el camí cap a la modernitat.

Basílica de la Sagrada Família

El gran temple expiatori, situat al Carrer Mallorca 401.

El 1883 el genial Gaudí va acceptar dirigir aquesta obra succeint a Francisco de Paula. L'artista hi va treballar fins a la seva mort.

Actualment encara continuen les obres per acabar aquesta basílica. El primer arquitecte que va començar l'obra va projectar un edifici neogòtic, però a la mort d'aquest va continuar Gaudí, que va respectar les traces inicials de l'obra, encara que aviat li va imprimir el caràcter i la manera de fer.

Només va deixar acabada la capella de Sant Josep, la cripta i la portada del Naixement. A les façanes ia tot l'exterior es poden veure una gran profusió d'elements decoratius en colors cridaners. A la portada de la Passió hi ha un criptograma.

Palau de la Música Catalana

Un dels edificis modernistes més emblemàtics de la ciutat, situat al Carrer Palau de la Música, 4-6.

Va ser inaugurat el 1908, després de tres anys d'obres dirigides pel conegut arquitecte Lluís Domènech i Montaner. És una de les principals sales de concerts del món i un excel·lent exemple del modernisme a Catalunya. El seu interior està decorat amb mosaics de ceràmica i vidres polícroms de temàtica floral. El 1997 va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

La Boqueria

Al cor de la Rambla hi ha el Mercat de Sant Josep, més conegut com La Boqueria. És el mercat més famós i pintoresc de Barcelona. Aquest espai emblemàtic de la ciutat, que ocupa el que va ser el pati de l'antiga església de Sant Josep, va ser inaugurat el 1836. Al principi el mercat era a l'aire lliure, i consistia en llocs de venedors ambulants i agricultors, que venien directament els seus productes al carrer. Però va ser el 1914 quan el recinte es va cobrir definitivament.

L´exterior de la Boqueria és d´estructura metàl·lica i vidre. Però és el seu interior allò que crida l'atenció i fa aquest mercat, cèlebre per la qualitat i la diversitat dels seus productes procedents de tot el món, un lloc recomanable per visitar. El millor per sentir el seu peculiar ambient és caminar entre les parades de fruites i verdures, de peixos i carns, acostar-se als bars i restaurants i gaudir de la barreja de sons, olors i sabors.

Parc d'Atraccions Tibidabo

Tradició i modernitat es donen cita al Tibidabo, el degà dels parcs d'atraccions espanyols.

El parc, emplaçat a la muntanya barcelonina del Tibidabo, aplega dins del seu recinte autèntiques joies acumulades al llarg dels seus més de cent anys d'història, com són l'Avió del Tibidabo o el Museu d'Autòmats.

El Marionetàrium i el Krüeger Hotel són només alguns dels magnífics espectacles i atraccions que es poden gaudir durant la visita al parc, que ha estat remodelat i modernitzat per brindar a nens i grans tota mena de comoditats i serveis.

Basílica de Santa Maria del Mar

És un dels millors exemples de l?arquitectura gòtica catalana del segle XIV. És obra de l'arquitecte Berenguer de Montagut i era el temple dels armadors i els mercaders de la Barcelona gòtica. Vista des de l´exterior presenta un aspecte massís i robust, dominada per les línies rectes. L'interior consta de tres naus, amb deambulatori i sense creuer. Destaca l'enorme alçada de la nau central, amb majestuoses columnes octogonals. Al lloc on ara s'aixeca l'església hi va haver, durant els segles IV-VI, una necròpolis romana que va sortir a la llum durant les excavacions dels anys seixanta.

Gran Teatre del Liceu

Va sorgir després de la guerra de Successió quan els capitans generals del nou rei Felip V, fan de l'òpera un entreteniment per a les tropes i per a la població en general.

Va ser construït sobre el Convent dels Trinitaris, situat al centre de la Rambla, que va ser ampliat per donar cabuda a totes les activitats que el Liceu necessitava. Va ser construït per Miquel Garriga i Roca iniciant-se les obres el 1845 i acabant el 1847.

La planta de la sala és d'arc de ferradura i quan es va construir era un dels teatres europeus més grans de l'època. El 1861 un incendi va destruir la sala i l'escenari, sent reconstruït per Josep Oriol Mestres que va suprimir l'amfiteatre del segon pis.

La façana original es va reformar el 1875. El 1994 va patir un gran incendi que va destruir l'edifici, del qual només en va quedar el vestíbul i l'arc de ferradura. Va ser reconstruït deixant el que no s'havia cremat i recreant la sala com a la construcció original.

Parc de Montjuïc

Al llarg del segle XX s'ha anat produint la transformació d'una muntanya aspra, accidentada i boscosa a les portes de Barcelona en un enorme complex de 250 hectàrees esquitxat de pavellons firals, algun de tan singular com el de Mies Van der Rohe; palaus, com el Nacional; edificis com el de la Fundació Miró o equipaments i construccions de l'Anell Olímpic que van deixar, com a llegat les Olimpíades de 1992.

Tots ells acompanyats d'una constel·lació de jardins amb la seva pròpia fesomia i estil particular que els emmarquen, abracen i s'introdueixen entre ells, com són els Jardins Laribal, la Font del Gat, el Roserar o els Jardins Amargós, i on treballarien arquitectes, paisatgistes i jardiners tan coneguts com J.C.N. Forestier, Nicolau Maria Rubió i Tudurí o més recentment Ricardo Bofill o Santiago Calatrava.

Fundació Joan Miró

El museu suposa un recorregut per l´obra de Joan Miró, artista prolífic i original.

Dissenyada el 1975, la Fundació Joan Miró compta amb un magnífic fons d´obres d´aquest creador: unes 11.000 peces, unes 240 pintures, 175 escultures, 9 tèxtils, 4 ceràmiques, l´obra gràfica gairebé completa i uns 8.000 dibuixos.

A més, una part del llegat de Miró es reparteix per la ciutat, com passa amb l'espectacular escultura "Dona i Ocell", al parc de l'Escorxador, recoberta de rajoles fragmentades.

Parc de la Ciutadella

El parc urbà per excel·lència de Barcelona va ser inicialment dissenyat, cap al 1870, per Josep Fontseré per transformar en jardins d'ús públic, els terrenys i instal·lacions que constituïen, des del 1715, la gran fortalesa que va ordenar Felip V construir al final de la Guerra de Successió.

Destinat a albergar a les seves gairebé 60 hectàrees la primera Exposició Universal de finals del segle XIX, es va variar considerablement el projecte inicial i va patir després importants alteracions com la creació del zoològic, emprant gairebé el 50% de la seva superfície. Conserva elements monumentals singulars i els seus camins i passeigs, de caràcter romàntic i paisatgista, permeten admirar una gran varietat d'arbres.

Llocs i barris d'interès

Plaça de Catalunya

La plaça de Catalunya és una cèntrica plaça de la ciutat de Barcelona i un dels principals punts de trobada. És una de les places d'Espanya més grans.

És un dels eixos de la vida barcelonina i en parteixen importants carrers com Les Rambles, el Passeig de Gràcia o la Ronda de Sant Pere. És un gran espai que al llarg de tot l´any acull espectacles, exposicions i també fires comercials o concentracions populars. A més, la zona constitueix una de les principals àrees comercials de Barcelona i és un punt neuràlgic de múltiples mitjans de transport.

La plaça disposa d´un enorme espai central envoltat d´àrees enjardinades i arbrades. S'hi troben dues fonts bessones separades per una terrassa i diverses escultures d'importants artistes, principalment catalans. Entre les estàtues hi ha obres de Josep Clarà, Pau Gargallo, Josep Llimona o Enric Casanovas, per exemple.

Barri Gòtic

El Barri Gòtic és una cèntrica àrea de Barcelona composta per carrerons i places que reflecteixen el passat medieval de la ciutat amb la presència de palaus, residències i esglésies gòtiques.

És una de les zones de més atractiu de Barcelona i als seus carrers hi abunden les construccions medievals com els palaus de l'Ajuntament i de la Generalitat, la Catedral de Barcelona o les esglésies gòtiques de Santa Maria del Pi o la de Sant Just i Pastor. També hi ha el call jueu, format per una xarxa de carrerons on encara es conserva part de l'antiga sinagoga.

Els seus carrers giren al voltant de diverses places entre les quals destaquen la de Sant Jaume, la del Rei i la Reial. La primera és el centre polític de Barcelona i s'hi troben l'Ajuntament i el Palau de la Generalitat. Per la seva banda, el conjunt monumental de la plaça del Rei configura potser la principal mostra medieval de Barcelona, amb el Palau Reial Major, part de l'antiga muralla romana, el Palau del Lloctinent (Palau del Lloctinent) i el Museu d'Història de la Ciutat. Finalment, la Reial és una plaça porticada de gran bellesa i molt freqüentada, especialment al capvespre a causa de la seva oferta de restauració.

Aquest barri és el nucli de la ciutat ja des d'època romana i, de fet, s'hi troba la necròpolis romana (Plaça Villa de Madrid) i molt a prop es poden apreciar les restes del temple romà d'August.

Les Rambles

Carrer emblemàtic i visita obligada de Barcelona. El seu passeig central és ple de floristes i quioscos. Als laterals, hi ha el Gran Teatre del Liceu, el Palau de la Virreina i el Mercat de la Boqueria.

És un carrer ple de vida i color on un passatge de vianants al centre permet el passeig entre quioscs, parades de flors i molt variats comerços. El passeig s´estén al llarg de poc més d´un quilòmetre, s´inicia a la Plaça de Catalunya i connecta amb el Mirador de Colom. Se la coneix amb diferents noms en el recorregut: el tram més proper a la Plaça de Catalunya és la Rambla de Canaletes, segueix la Rambla dels Estudis i acaba amb la Rambla de les Flors o de Sant Josep.

El carrer és molt freqüentat tant per turistes com pels barcelonins, per la qual cosa sempre està molt animat. A més, sol albergar nombrosos artistes de carrer que al costat de la resta de transeünts fan de la Rambla un microcosmos d'imprescindible visita a Barcelona.

Té l'origen al segle XVIII, quan es va traçar al llarg de la muralla medieval de Barcelona. Avui hi ha importants edificis com el Palau de la Virreina i el Gran Teatre del Liceu. A més, té accés a l'entrada principal del popular mercat de la Boqueria.

La Platja de La Barceloneta

Es desenvolupa al llarg de tot el passeig marítim fins a arribar al Port Olímpic, al conegut i antic barri mariner del mateix nom: La Barceloneta. Disposa de tots els serveis propis de platja urbana. Aquesta platja, de gran qualitat, s'unifica amb dues platges pels dos extrems: d'una banda, cap al Port Olímpic amb la platja del Passeig Marítim i cap al Port de Barcelona amb la platja de Sant Sebastià. Aquestes platges disposen de totes, sobretot en època estival, un gran equip de vigilància patrullat per la Guàrdia Urbana.

El Born

El Born és un passeig d'origen medieval on avui abunden les terrasses de moda. És una zona molt freqüentada a Barcelona tant durant el dia com a la nit i s'estén entre l'antic mercat del Born i l'església gòtica de Santa Maria del Mar.

El Born es troba al barri de la Ribera, un laberint de carrerons que al seu dia componien l'antic barri d'artesans i avui allotgen artistes, botigues de moda, bars i locals d'oci. De fet, és una de les zones més avantguardistes de Barcelona i acull espais molt recomanats per sopar o prendre la primera copa.

L'arquitectura dels seus edificis reflecteix el passat amb la presència de diverses construccions del segle XIV. També destaquen l'antic mercat del Born i l'església de Santa Maria del Mar.

El primer és un exemple excel·lent de l'anomenada arquitectura de ferro i recorda tant el passat medieval de Barcelona com el ressorgiment de la ciutat durant la segona meitat del segle XIX. Per la seva banda, l'església és una mostra important de l'arquitectura gòtica i va servir d'inspiració a Gaudí per idear la Sagrada Família.


Escrit per Cristian G. Guasch i actualitzat el 2024.