Més Que Paraules

Què fer i veure a Terrassa 2022

A la comarca del Vallès Occidental sorgeix la localitat de Terrassa. Les muntanyes dels parcs naturals de Muntanya de Montserrat i Sant Llorenç del Munt i l´Obac componen el teló de fons d´aquest antic municipi romà.


Seu de la diòcesi d'Egara durant el segle V, posseeix un conjunt monumental d'esglésies visigòtiques-romàniques de gran interès. Sant Pere, Sant Miquel i Santa Maria conserven elements dels segles VI i VII, als quals s'han unit modificacions en diversos estils com el preromànic, el romànic, el gòtic i, fins i tot, el barroc.

A més de la inclusió de noves tècniques arquitectòniques, criden l'atenció les pintures murals romàniques, així com nombrosos retaules gòtics.

La Terrassa medieval ha deixat al seu nucli urbà altres importants monuments com són la Torre del Palau i el Castell-Cartuja de Vallparadís.

Actualment, tots dos espais són seu del Museu de Terrassa. L'estètica modernista de finals del segle XIX i principis del XX compta a Terrasa amb un ric patrimoni artístic format per residències de la burgesia acomodada com la Masia Freixa, fàbriques com l'Aymerich i Amat (avui Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya) , o edificis públics com l'Ajuntament.

Terrassa: parc de Vall Paradís

La ciutat de Terrassa està situada al peu del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt. Al centre urbà hi ha Vallparadís, un dels parcs urbans més extensos del nostre país.

La ciutat de Terrassa conserva gran part del seu patrimoni, dins del qual val la pena destacar el Parc Vallparadís. L'Ajuntament de Terrassa va iniciar la seva recuperació el 1991, a fi de conservar el pulmó verd de la ciutat.

Vallparadís és un dels parcs urbans més grans de Catalunya, cosa que ha influït notablement en el creixement urbanístic de la mateixa.

Dins del parc es localitzen edificis interessants com el conjunt visigòtic-romà de les esglésies de Sant Pere, el pont medieval, l'antic castell–cartoixa de Vallparadís, l'edifici gòtic del Mas de la Castlania, així com abundants restes arqueològiques. També hi ha dins del seu perímetre el Museu Tèxtil, l'Hospital de Sant Llàtzer i el nou Campus Universitari de Terrassa.

Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya

Preservar el patrimoni industrial i recordar el procés d'industrialització del segle XIX, que va tenir tant impacte a Catalunya. Aquest és lobjectiu fonamental daquest museu ubicat a Terrassa.

A través d'una sèrie d'exposicions permanents, visites teatralitzades i demostracions, aquest espai cultural mostra els canvis i els avenços que va comportar la revolució industrial, com ara el desenvolupament de les fàbriques i els mitjans de transport, la indústria tèxtil i la mineria.

Temes com l'arquitectura industrial, la ciència, la tècnica i les energies també tenen cabuda en aquest recinte. El MNACTEC disposa de 15 museus associats més, dispersos per diferents localitats de Catalunya, relacionats tots ells amb la protecció del patrimoni industrial català.

Centre de Documentació i Museu Tèxtil

El Museu Tèxtil conserva més de 15.000 peces a les seves col·leccions permanents, entre les quals trobem teixits, indumentària, accessoris, maquinària i utillatge, originaris de tot el món i de cronologia molt àmplia.


Escrit per Cristian G. Guasch i actualitzat el 2023.