Més Que Paraules

Què fer i veure a Montserrat 2022

Al cor de Catalunya s'aixeca una muntanya de formes úniques i mols de pedres grises, un massís espectacular que al seu cim acull la imatge de la Mare de Déu de Montserrat, patrona de Catalunya.


En aquest parc natural, ple de pins i alzines, i poblat per esquirols, senglars i genetes, entre altres espècies, hi ha nombrosos itineraris i visites guiades on conèixer els seus racons.

Al cim, s'aixeca majestuós el Santuari on es venera la Moreneta, la talla de la verge, d'estil romànic, i datada del segle XII. El conjunt arquitectònic consta de diverses places i la basílica, originària del segle XVI i reconstruïda durant el XIX.

Allà mateix hi ha una hostatgeria per a pelegrins i visitants. Molt a prop hi ha el Monestir benedictí, amb la seva bonica sala capitular, el claustre neoromànic i el refectori, renovat el 1925 per l'arquitecte Puig i Cadafalch. A més, el Museu amaga obres d'artistes com Picasso, Dalí i El Greco.

També es poden visitar el Nou Espai Audiovisual i el Museu a l'Aire Lliure, que a través d'una audioguia, porta el visitant a descobrir escultures modernistes o la Santa Cova (capella adossada a la roca on es compta es va trobar la imatge de la Verge).

Museu de Montserrat

Nombroses obres d'art a l'excepcional entorn de la muntanya de Montserrat.

El museu aplega un conjunt valuós d'objectes artístics. Dividit en diferents seccions organitzades de manera didàctica, ofereix la possibilitat de fer visites comentades.

Alberga una interessant col·lecció de pintura italiana dels segles XVI i XVII, així com de pintura flamenca, espanyola i francesa (segles XV i XVIII). També exhibeix elements litúrgics de diferents estils, i arqueologia bíblica procedent de l'Orient Mitjà i Egipte.

Monestir de Montserrat

La moreneta de Montserrat. La veneració d'aquesta Verge es va expandir per Hispanoamèrica quan el monjo Bernat Boil va acompanyar Cristòfor Colom al Nou Món.

S'explica que va aparèixer una imatge de la Mare de Déu de Montserrat a una gruta de la muntanya. Ubicat a 20 quilòmetres al nord-oest de Barcelona, el monestir va ser fundat per l'Abat Oliba l'any 1025, encara que hi ha evidències que a l'any 888 hi havia una capella dedicada a la Mare de Déu.

Al segle XII es va aixecar l'església romànica i, l'any 1223, la primera Escolania d'Europa de nens cantaires. Lleó XIII va declarar a la Mare de Déu de Montserrat patrona de Catalunya. L'any 1500 va arribar, com a pelegrí, Sant Ignasi de Loiola.


Escrit per Cristian G. Guasch i actualitzat el 2023.