Més Que Paraules

Què fer i veure a Mataró 2022

Situada a plena comarca barcelonina del Maresme, Mataró compta amb un històric passat que es remunta a l'època romana. El seu important port esportiu i la platja són alguns dels atractius turístics que ofereix aquesta bonica localitat costanera.


Pujant enclavament industrial, comercial i turístic de la Costa del Maresme, Mataró conserva a la seva memòria una llarga història que es remunta a la plaça romana de Lluro, com es pot apreciar al recinte arqueològic de Torre Llauder, amb vestigis d'una típica vila de els segles I-III d. C.

Però a la seva trajectòria han quedat registrades altres fites, com va ser la construcció el 1848 de la primera línia ferroviària de la Península Ibèrica, que unia Barcelona i Mataró. L'antic nucli urbà es troba delimitat pel recinte emmurallat del segle XVI. Al seu centre s'alça la basílica de Santa Maria, del segle XV, amb façana medievalista i neoromànica afegida al segle XIX.

Actualment, la Riera i la Rambla constitueixen les principals artèries comercials de la ciutat. S'hi eleven il·lustres edificis com el de l'Ajuntament, del segle XVII encara que amb afegits arquitectònics posteriors.

A la plaça de Santa Anna, que serveix de nexe d´unió entre els dos carrers, es pot visitar l´església homònima, construïda en estil barroc. Altres cites d'interès són la Casa de les Caputxines, del segle XVIII, i el Museu Comarcal del Maresme, instal·lat en un edifici d'estil renaixentista.

El Modernisme ha deixat a Mataró la seva petjada gràcies a l'obra llegada per l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch, oriünd de la ciutat. A ell pertany la Casa Coll i Regàs, un dels símbols de la urbs.

La capital del Maresme és una ciutat que mira cap al mar, al costat del qual es localitzen altres atractius turístics locals. El seu ampli passeig marítim discorre paral·lel a la platja, dotada amb serveis excel·lents per gaudir del bany i dels esports nàutics durant l'època estival.

La llarga tradició marinera de Mataró queda reflectida al seu actiu port esportiu, considerat el més important de la comarca. S'hi localitzen abundants comerços i restaurants que el converteixen en un destacat centre comercial i de lleure.


Escrit per Cristian G. Guasch i actualitzat el 2023.