Més Que Paraules

Què fer i veure a Sitges 2022

La ubicació entre el mar i la muntanya de la localitat barcelonina de Sitges ofereix al visitant multitud d'oportunitats d'oci. La Costa de Garraf, a la vora del mar Mediterrani, i les muntanyes properes proporcionen a la regió uns bells paisatges naturals.


Urbanitzacions de luxe, camps de golf i instal·lacions nàutiques al costat de les platges, es completen amb un interessant nucli urbà, desbordant de cites culturals. La gastronomia sitgetana reuneix, per part seva, els plats més representatius del litoral català i crea, a més, exquisides receptes com el xató.

La Costa de Garraf, el litoral meridional de Barcelona, té a Sitges una de les localitats més representatives. L'excel·lent qualitat de les seves aigües i platges, algunes amb la distinció de qualitat “Bandera Blava”, i la proximitat de les muntanyes l'han convertit en una destinació privilegiada. El nucli urbà també mereix una visita. Allà esperen construccions religioses com les esglésies de Sant Bartomeu i Santa Tecla.

La Casa de la Vila, edifici neogòtic del segle XIX, i el Palau Maricel, on es donen cita elements medievals, renaixentistes i barrocs, són altres dels punts d'interès de la ciutat. L'estètica modernista de finals del segle XIX i principis del XX també ha llegat a Sitges belles mostres arquitectòniques, com ara la casa taller de l'escriptor i pintor Santiago Rusiñol, el Cau Ferrat. Aquest creador es va instal·lar a Sitges el 1891 i va fer d'aquesta localitat catalana punt de trobada d'intel·lectuals i artistes, donant-li un aire bohemi que encara avui conserva.

Art i cultura

L'agenda cultural de Sitges compta amb trobades importants com el Ral·li Internacional de Cotxes d'Època (de Festa d'Interès Turístic Nacional), el Festival Internacional de Cinema de Catalunya o la celebració del Corpus Christi. A més, el visitant es pot aproximar a la cultura de la zona a través de tres museus.

La casa taller de Rusiñol exposa, juntament amb les seves, obres del Greco, Zuloaga i Picasso, entre d'altres. Per la seva banda, al Museu Maricel es poden admirar col·leccions d'art romànic, gòtic i una pinacoteca d'art modern. Per aprofundir en la societat catalana del segle XIX cal visitar el Museu Romàntic.

Tant al casc antic com als ports i àrees de platja es disposen multitud de restaurants on conèixer la gastronomia local. Un dels plats principals és el xató, elaborat amb escarola, bacallà, tonyina, anxoves i olives, i amanit amb salsa romescu (nyores rostides, ametlles torrades, alls, oli i bitxo).

La sípia estofada amb patates i ali-oli, el guisat de tonyina o la fideuà són altres de les delícies que es preparen a Sitges. Les denominacions d'origen d'Alella, el Penedès i el Pla de Bages són els vins recomanats per acompanyar aquestes viandes.

Ports esportius

Més de quatre quilòmetres de platges blanques i fines s?estenen pel litoral d?aquesta localitat barcelonina. Proveïdes de tota mena d'instal·lacions i serveis, es converteixen en un lloc perfecte per gaudir del temps de lleure. Les més familiars es troben ben comunicades i tenen aigües poc profundes i amb escàs onatge.

Unes altres se situen en paratges més apartats i en algunes es pot practicar el nudisme. Els ports esportius també proposen multitud d'activitats nàutiques, així com diferents empreses tenen programes d'aventura que inclouen escalada, espeleologia o senderisme.

Sitges es troba entre el mar Mediterrani i la Serralada Costera, per la qual cosa compta amb espectaculars paisatges marítims i muntanyosos. Vistes que veurem a Villafranca del Penedès o Sant Sadurní d´Anoia.

El monestir cistercenc de Santes Creus, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, és una altra excel·lent excursió. Les ciutats de Tarragona i Barcelona també componen opcions atractives.

L'antiga Tàrraco romana, en plena Costa Daurada, té extenses platges i un conjunt arqueològic també Patrimoni de la Humanitat. Aquest mateix reconeixement també el tenen diverses construccions de Barcelona com el Park Güell, el Palau Güell, la Casa Milà, el Palau de la Música Catalana i l'Hospital de Sant Pau. El Barri Gòtic, la Ciutat Vella i Montjuïc són altres recorreguts emblemàtics de la Ciutat Comtal.

Museu Maricel

Al Carrer Fonollar, el Museu disposa d´un important fons particular pròdig en art medieval. El museu també inclou una mostra de pintura d'artistes vinculats a Sitges, des del romanticisme fins al segle XX, passant pels iniciadors de l'escola luminista i els grans mestres del modernisme. També hi ha la col·lecció marinera d'Emerencià Roig i Raventós (1881-1935), composta per dibuixos, maquetes, instruments nàutics i elements d'arts de pesca.

Museu Romàntic

Situat al Carrer Sant Gaudenci, 1: en una casa de finals del segle XVIII, el Museu Romàntic Can Llopis reflecteix la forma de vida d'una família de propietaris catalans que va viure la seva esplendor als anys del romanticisme. Realitzat en estil neoclàssic, l´edifici compta amb un pati central de tradició mediterrània. Sobresurten, entre altres coses, la decoració de l'interior, un carruatge amb capacitat per a catorze persones, diversos velocípedes, l'evolució de la il·luminació (des dels candelers i les aranyes amb espelmes fins a l'enllumenat de gas) i una col·lecció de més de 400 nines .

Museu Cau Ferrat

Al Carrer Fonollar trobem el Museu Cau Ferrat, es tracta d´una petita pinacoteca amb obres de l´artista Santiago Rusiñol i els seus coetanis. També hi ha la col·lecció més important del món de ferros forjats.


Escrit per Cristian G. Guasch i actualitzat el 2023.