Més Que Paraules

Qué fer i veure a Tarragona 2022

La ciutat s'ha especialitzat en les recreacions històriques que permeten reviure l´època de l´Imperi romà a la vida amb espectacles en monuments imprescindibles com l´amfiteatre i el circ romà.

Suma-li la seva situació privilegiada a la vora del mar Mediterrani, el sabor de la seva cuina i les festes i tradicions populars i obtindràs la capital de la Costa Daurada: Tarragona.


El passat viu de la ciutat

Tarragona és història romana, passat medieval i tradició catalana. És una de les ciutats amb més densitat de jaciments romans i molts es poden visitar.

En són un exemple l'amfiteatre romà, el circ, el pretori, el teatre o l'aqüeducte de les Ferreres. A la primavera tens una oportunitat fantàstica per conèixer-los de manera original amb la celebració del festival Tarraco Viva.

La ciutat s'omple de recreacions històriques elaborades, rutes guiades i activitats relacionades amb el passat romà. A l'estiu, s'hi organitzen visites nocturnes i espectacles com Amfiteatrum, que recrea els combats de gladiadors.

L'ampli programa de recreacions històriques de Tarragona inclou també el festival Tarragona 1800 (octubre), sobre la ciutat a principis del segle XIX.

L'Edat Mitjana fou un altre moment important de Tarragona. Pots comprovar-ho amb la ruta per monuments com la Catedral, la muralla, els arcs de l'antic call i els castells del Paborde, Tamarit i del Rei.

Precisament davant de la Catedral, podreu gaudir amb freqüència d'una de les tradicions més populars de Catalunya: els castells o torres humanes. Actuen amb motiu de les festivitats de la ciutat moltes tardes d´estiu. A més, Tarragona acull el concurs internacional de castells en començar la tardor de cada any parell.

Destinació per gaudir del Mediterrani

Tarragona és una ciutat oberta a la Mediterrània i pots arribar a la platja en un passeig des del nucli històric. Té uns 15 quilòmetres de costa amb platges de sorra fina i arracades molt suaus. El seu clima temperat anima al bany gairebé sempre entre els mesos de juny i setembre.

La ciutat conserva l'ambient mariner al barri de pescadors del Serrallo. És un bon lloc per degustar els millors mariscs i peixos de la zona. Fins i tot podràs presenciar la subhasta del peix cada tarda a la llotja.

Tarragona, i especialment el casc vell, és una ciutat agradable amb nombroses terrasses amb vistes a monuments plens d'història a llocs com la plaça de la Font, la plaça del Fòrum o la plaça del Rei. I per completar el dia podeu passejar per la Rambla Nova, on es troben la majoria de botigues modernes, gaudint d'un sopar amb la millor gastronomia tradicional.

Museu Nacional Arqueològic de Tarragona

El passat romà de Tàrraco, situat a la Plaça del Rei, 5. Les peces exposades il·lustren el procés de romanització de la península Ibèrica.

Aquest museu, creat al segle XIX, és el més antic de Catalunya en la seva especialitat. La majoria dels seus fons han estat recuperats en els darrers 150 anys, després de les excavacions dutes a terme a la propera Necròpolis Paleocristiana.

El material exposat en aquest recinte posa en relleu la importància històrica i monumental de la ciutat romana de Tarraco. Així, a les sales hi ha nombroses restes d'escultures, mosaics, arquitectura, ceràmiques, utensilis domèstics i militars, àmfores, vestits, objectes funeraris, monedes...

Moltes d'aquestes peces provenen d'importants zones monumentals de la ciutat com el teatre, el circ, l'amfiteatre o el fòrum.

Balcó del Mediterrani

És al final de la Rambla Nova i ofereix una bella vista de Tarragona. En aquesta zona, a més d'apreciar el mar Mediterrani en tota la seva esplendor, es pot veure una de les obres més emblemàtiques de la ciutat: el monument a l'almirall Roger de Llúria.

Aqüeducte Pont de les Ferreres o Pont del Diable

La seva construcció és imprecisa, molts autors coincideixen que es va aixecar en època d'August (situada a CN-240 de Valls a Lleida a 4 Km. de Tarragona). Va ser restaurat sota el regnat del califa Abd-el Rahman III i al segle XVIII. Se'l denomina Pont del Diable, ja que una llegenda explica que va ser construït pel Diable després de guanyar una aposta on una donzella es jugava l'ànima. Originàriament recorria 25 kms, actualment té 217 m. i 27 m. d'alçada.

Amfiteatre Romà

Escenari de lluita de gladiadors, Parc del Miracle.

Construït al segle II d. C. a la vora del mar Mediterrani, a l'amfiteatre tenien lloc diversos espectacles populars, com les lluites entre gladiadors. Posseeix la característica planta el·líptica d'aquest tipus de construccions. Sota la sorra, escenari dels espectacles, hi ha unes fosses que servien com a serveis auxiliars. A la part central de l'amfiteatre es conserven les restes de la planta d'una basílica visigòtica (segle VI) i les d'una església romànic-gòtica del segle XII.

Catedral de Tarragona

Situada a la Plaça Pla de la Seu. La seva construcció es va començar el 1184 sobre les restes d'una antiga basílica cristiana que, alhora, va ocupar el solar d'una mesquita àrab del segle X. És d'estil romànic de transició al gòtic.

Té planta de creu llatina, amb tres naus i creuer accentuat sobre el qual s'alça la cúpula octogonal. Les naus acaben en tres absis circulars.

A la façana principal destaquen dues portes romàniques del segle XII, on s'aprecia una preciosa rosassa calada. La porta té al mainell una imatge de la Verge amb el Nen.

Al seu interior destaca el retaule major del segle XV, obra de Pere Johan. Realitzat en alabastre policromat, hi criden l'atenció les escultures de la Verge, Santa Tecla i Sant Pau. Les joies gòtiques del temple són el Sepulcre de l'Arquebisbe, situat a l'altar major, i la Capella de Santa Maria, del segle XIV. Al Museu Diocesà ressalta la col·lecció de tapissos procedents dels tallers de Brussel·les, al costat d'un retaule realitzat per Jaime Huguet.

Fòrum Romà

Situat al Carrer Lleida, és un conjunt monumental compost per una plaça de planta rectangular. S'hi ubicaven les botigues i diferents dependències, entre les quals destaca la Casa de la Cúria.

Circ Romà

El circ (Rambla Vella) va ser construït a la fi del segle I d. C., possiblement en temps de l'emperador Domicià. L´edifici estava dedicat a la celebració d´espectacles, com les carreres de quadrigues. Va estar complint la mateixa funció fins al segle V.

Muralles de Tarragona

Situades a l'Avinguda Catalunya, són les restes de les antigues muralles romanes que se'n conserven diversos trams i tres torres.

Amb el nom de Passeig Arqueològic és com es coneixen les muralles romanes de la ciutat. Van ser construïdes entre finals del segle III i principis del segle II a. C. De l'antiga configuració només queda dreta la zona de la part alta.

Aquesta consta de diversos trams de muralla i tres torres: la del Cabiscol, la de Minerva i la de l'Arquebisbe. La de Minerva és la més típicament romana, mentre que la de l'Arquebisbe va patir modificacions durant l'època medieval.

Necròpolis Romana i Paleocristiana

Una important troballa arqueològica, situat a l'Avinguda Ramon i Cajal 82.

Entre el 1923 i el 1933 unes excavacions arqueològiques van trobar l'emplaçament d'un important cementiri paleocristià. Aquesta necròpolis va ser utilitzada des de l'època de la dominació romana fins al segle VII. S'han trobat diferents tipus d'enterraments, pagans i cristians, com ara sarcòfags, tombes d'àmfora, etc. La major part d'aquestes troballes es poden contemplar al Museu Arqueològic de Tarragona.

Què fer a Tarragona

  • L'Ampolla
  • L'Espluga de Francolí
  • L’Ametlla de Mar
  • Montblanc
  • Mont-Roig del Camp
  • El Perelló
  • Prades
  • Calafell
  • Cambrils
  • Deltebre
  • Salou
  • Sant Carles de la Ràpita
  • Santa Coloma de Queralt
  • Torredembarra
  • Tortosa
  • Alcanar
  • Altafulla
  • Amposta
  • Valls
  • El Vendrell
  • Reus
  • Roda de Bará
  • Tarragona

Qué fer a Catalunya:

Coneix altres comunitats autònomes d'Espanya


Escrit per Cristian G. Guasch i actualitzat el 2024.