Més Que Paraules

Definició de Marxisme

El marxisme és un mètode d'anàlisi politicoeconòmica, també en podríem parlar com un moviment polític i social, o una doctrina, nascuda a partir de la dècada de 1840, sent el seu major expositor i fundador Karl Marx (filòsof alemany), qui va utilitzar el marxisme com a mètode per a l'anàlisi del capitalisme.


Qui va tenir gran importància dins del marxisme va ser també Friedrich Engels, filòsof alemany, d'idees revolucionàries, que va contribuir intel·lectualment i moralment amb el marxisme.

Engels era a més un bon amic de Marx, i tots dos es complementaven molt bé, potenciant així el poder del marxisme en tots els aspectes.

El marxisme és anomenat també “socialisme científic”, doncs si bé no es pot parlar de ciència dins de la política, amb massa rigor, el marxisme té una base econòmica, i el seu pla s'acosta al mètode científic el més possible.

El Capital, obra de tendència econòmica i política, escrita per Marx, és l'escrit més valuós i destacat del marxisme, en el qual es reflexiona i s'analitza el capitalisme, com el seu nom el dóna a entendre, i les lleis del seu dinamisme.

Aquest llibre té 2.500 pàgines i no només és important dins la història d'aquest moviment, sinó que és una peça transcendental en el pensament polític de totes les èpoques.

Marx va publicar tan sols el primer tom del llibre “El Capital”; després de la seva mort els altres tres toms van ser, a partir dels manuscrits de Marx, editats i donats a conèixer gràcies a Friedrich Engels.

La ideologia marxista conserva entre els pilars preponderants: la dialèctica materialista, el materialisme històric, i la lluita de classes.

La dialèctica materialista expressa, en línies generals, que cada idea porta, dóna origen, i conserva en si mateixa, la seva negació, o idea oposada; és a dir, per exemple: se'ns fa difícil entendre què és la llum, sense conèixer prèviament què és la foscor.

Aquesta teoria fa possible interpretar la història de manera dinàmica on cada procés històric es relaciona amb l'anterior.

El materialisme històric explica que la història és determinada pels factors econòmics, i fonamentalment, el fenomen de la producció.

La lluita de classes, per altra banda, significa dins del marxisme, la creença en la lluita entre classes posseïdores i desposseïdes, des de sempre, cadascuna lluitant pel poder: les classes posseïdores per conservar-lo, i les desposseïdes per obtenir-lo.

Definicions


Escrit per Cristian G. Guasch i actualitzat el 2024.