Definició de Bullying
Bullying és una paraula d'origen anglès, traduïda a l'espanyol significa assetjament, l'ús de la paraula anglesa és vàlid a l'idioma espanyol, encara que aquesta no estigui inclosa al diccionari de la RAE.
El bullying constitueix les diferents accions agressives cap a una persona que poden arribar a perjudicar-la tant físicament com psicològicament, cosa que pot contribuir que la víctima es deprimeixi, pateixi de temor, se li dificulti socialitzar i adopti conductes agressives per la constant repressió.
Comunament s'associa el terme a l'àmbit escolar on s'evidencia aquest tipus d'acció entre nens, però no estan exempts joves entre 15 i 18 anys que desenvolupin actituds agressives i de fustigació cap a altres companys d'escola.
El bullying psicològic
Cal tenir en compte que la manifestació del bullying no necessàriament és de tipus físic, també pot ser de tipus verbal, és a dir la burla, l'insult i els sobrenoms en són part; d'altra banda, el bullying psicològic és el que sol atacar les debilitats dels nens pel que fa a la seva autoestima.
En els darrers anys se li ha donat més importància al fenomen social del bullying per tal de combatre'l i crear consciència entre nens, pares i professors, ja que el lloc on més s'ha identificat aquest creixent fenomen és a escoles i col·legis.
No s'ha determinat específicament quina és la causa principal que els nens optin per aquest tipus de conductes agressives cap a altres companys, ja siguin de la seva escola o veïnat, especialistes en el tema afirmen que són conductes apreses de l'entorn familiar on es desenvolupen , influeixen també videojocs i programes de televisió que transmetin violència.
És important assenyalar que els pares han d'estar alerta davant del comportament dels seus fills, ja que poden mostrar indicis que pateixen assetjament escolar com irritabilitat, malsons, no voler relacionar-se amb els companys i arribar a casa amb esgarrinxades i cops.
El bullying és un tipus de patró conductual que clarament deixa seqüeles i traumes psicològics en aquells que en són víctimes, la qual cosa és posat en evidència en el documental realitzat als Estats Units anomenat “Bully” dirigit per Lee Hirsch.