Més Que Paraules

Recepta de Crema Catalana

La crema catalana o crema cremada és una mena de crema pastissera o natilla amb una crosta cruixent a base de sucre caramel·litzat.

Categoria: Postres. Temps de cocció: 30 minuts. Preu: Baix. Temporada: Tot l'any.


Ingredients

  • 1 litre de llet
  • 8 rovells d'ou
  • 200 g de sucre
  • 45 g de midó
  • 10 g de sucre per cremar
  • ratlladura de mitja llimona

Preparació

Separar els rovells de les clares. Poseu els rovells en una cassola. Rallar la pell de mitja llimona, passar el conjunt per la batedora, afegir una mica de sal i el litre de llet. Poseu-ho a foc lent i remeneu-ho contínuament amb una espàtula de fusta.

Presentació

Un cop quallat abocar la barreja en cassoletes de fang individuals, escampar-hi sucre glaç i cremar la superfície amb un ferro al vermell fins que caramel·litzi.

Historia

La primera recepta coneguda de crema catalana apareix als llibres de cuina catalans Llibre de Sent Soví (segle XIV) i Llibre del Coch (segle XVI). El primer d'ells es va publicar tres segles abans de les receptes de la crème brûlée francesa. La recepta incloïa una crema de nata, sobre la qual s'abocava sucre i posteriorment es cremava amb una vareta de ferro calent, creant la característica crosta cremada.

Receptes anàlogues apareixen als llibres de cuina espanyols del segle XVII, generalment sota el nom de Crema de Sant Josep, ja que era un postre tradicional que es servia durant la diada de Sant Josep el 19 de Març, encara que avui dia es consumeix en tot moment del curs. La recepta es va referir per primera vegada com a crema catalana al llibre de cuina de 1745 del frare espanyol Juan de Altamiras, on es deia que la recepta era d'origen català. La cobertura de sucre cremada està documentada el 1770.

Llegenda

Diu la llegenda que la seva invenció va ser com moltes postres a causa d'un error, quan en un convent unes monges van voler fer un flam per a un bisbe que les visitaria i com sol passar en algunes ocasions, no els quedo ben quallat.

Perquè la seva eminència no esperés, les mongetes van caramel·litzar la superfície i li van servir, donant origen així a la crema cremada. Llegenda o no, el cert és que la crema catalana és unes postres que agrada a gairebé tothom per la seva suavitat i el seu toc cruixent de caramel. Pocs són els que es resisteixen a aquestes cassoletes dolces i avui, seguint aquesta recepta, també les podeu gaudir a casa.


Escrit per Cristian G. Guasch i actualitzat el 2023.