Més Que Paraules

Diada de Sant Jordi

El 23 d'abril es el día de les roses, llibres i enamorats. El Dia Internacional del Llibre es converteix a Catalunya en una jornada festiva especialment romàntica.

És quan els catalans celebrem el nostre patró, Sant Jordi, sortint al carrer per complir una curiosa tradició popular.

Si vols saber en què consisteix, quin és el seu origen i com gaudir-ne, et convidem a continuar llegint.

Casa Batlló de Gaudí a Barcelona per Sant Jordi

Què és la festa de Sant Jordi i quan se celebra?

És una de les celebracions més originals de Catalunya i té lloc a la primavera, el dia 23 d'abril. Es tracta d'una festa de marcat caràcter popular, que uneix cultura i romanticisme combinant la celebració del dia del llibre i del dia dels enamorats.

Aquest dia el costum és que les parelles s'intercanviïn regals: els homes reben un llibre i les dones una rosa. No obstant això, cada cop està més estès que tant homes com dones es regalin llibres i roses.

Barcelona es converteix durant aquesta jornada en una enorme llibreria i floristeria a l'aire lliure. Els carrers s'omplen de gent que passeja entre parades de llibres i roses, buscant el seu obsequi no només per a la persona estimada, també per a la família, els amics o companys de treball.

Per tota la ciutat trobaràs parades amb les darreres novetats editorials, veuràs autors signant exemplars i, per descomptat, oloraràs l'aroma de les roses. Totes les llibreries tenen descomptes.

Què fer i què visitar a Barcelona el dia 23 d'abril?

És un dia per passejar per la ciutat i gaudir de l'ambient festiu. Són imprescindibles carrers com les Rambles, el passeig de Gràcia, el passeig de Sant Joan i Rambla de Catalunya, on abunden especialment els llocs de vendes de llibres i roses i les activitats literàries com ara tallers i recitals.

A més, durant la jornada és fàcil gaudir de les sardanes (balls tradicionals) i els populars castells (torres humanes) a llocs com la plaça Sant Jaume.

El dia de Sant Jordi també és una oportunitat per visitar edificis com l'ajuntament, el Palau Güell, el recinte modernista de Sant Pau, l'Ateneu o el Palau de la Generalitat, on és habitual que s'organitzin activitats especials o un dia de portes obertes amb visites gratuïtes.

Una de les visites més especials és la Casa Batlló, a l'arquitectura de la qual Gaudí va representar la llegenda de Sant Jordi i el drac relacionada amb la festa.

Quin és l'origen de Sant Jordi?

L'origen d'aquesta festa curiosa és una barreja de tradicions de diferents èpoques. Coincideix, per una banda, el fet que Sant Jordi sigui, des del segle XV, el patró de Catalunya; de l'altra, la famosa llegenda de Sant Jordi i el drac (el cavaller va vèncer el drac que atemoria el poble i la princesa i en travessar-lo amb l'espasa, del cos de la bèstia van brotar belles roses vermelles de les quals Sant Jordi en va regalar una a la princesa); i, a més, l'antic costum medieval de visitar la capella de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, on se solia fer una fira de roses o dels enamorats. Per això, Sant Jordi també és conegut com el patró dels enamorats a Catalunya.

La llegenda de Sant Jordi

Hi havia una vegada un poble molt tranquil. Un dia va arribar un drac ferotge que treia foc pels queixals.

Els habitants del poble tenien molta por perquè el drac s'havia menjat tots els animals.

Llavors van decidir fer un sorteig entre la gent del poble per donar al drag una persona cada dia.

I a qui no sabeu a qui li va tocar? A la princesa i els seus pares el rey i la reina estaven molt tristos.

Però de ben lluny va arribar un cavaller molt valent i amb la seva llança va matar al drac i va salvar a la princesa i al poble. I sabeu què? De la sang del drag va néixer una rosa.

I el cavaller li va regalar la rosa a la princesa.


Escrit per Cristian G. Guasch i actualitzat el 2024.