Més Que Paraules

Any de traspàs

Any de traspàs, any de 366 dies que excedeix en un dia a l'any comú. El dia afegit s'aplica al mes de febrer, que passa de 28 dies a tenir-ne 29 als anys de traspàs. L'expressió bisiesto procedeix de bis sisè calentes martias, nom que els romans donaven al dia 25 de febrer quan l'any era de traspàs, i en què s'intercalaven sis dies abans de les calendes del mes de març. Els anys de traspàs tenen un dia més al febrer i es compleixen cada 4 anys.


Quan serà el proper any de traspàs?

Els anys de traspàs ocorren en un període de quatre anys i es comptabilitzen en números parells, per exemple, el darrer any de traspàs va passar l'any 2016, igualment el 2020 serà un any de traspàs. Els 5 propers anys de traspàs seran:


Per què es diu any de traspàs?

L'expressió és originària del llatí: "bis sextus dies davant de calendas martii", el significat del qual seria "repetís el sisè dia abans del primer dia del mes de març".

Per entendre per què passa l'any de traspàs cal recordar que el nostre calendari actual es regeix pel calendari Gregorià que té un total de 365 dies.

El seu creador Gregori XIII, va afegir aquest dia extra al final del mes de febrer per cobrir el desfasament d'hores acumulades durant un període de temps i que afectaven el curs i el compliment de les estacions anuals.


Per què hi ha anys de traspàs?

Els calendaris usats en la història de la humanitat han basat la seva estructura en el moviment de la terra al voltant del sol.

Perquè la nostra terra completi la tornada a l'astre ha de rotar 365,24219 vegades durant tota la seva òrbita, això es tradueix en un total de 365 dies amb 5 hores, 48 minuts i 56 segons.

Aquesta quantitat d'hores, minuts i segons s'ha de recuperar per complir el cicle que fixaria les estacions en la seva ocurrència exacta, per això, durant tres anys comptem només 365 dies i el quart any es recuperen aquest acumulat d'hores, que resulten en un dia més: el 29 de febrer.

Què passaria si no s'afegeix aquest dia addicional?

Si no s'hi afegís aquest dia, hi hauria un desfasament que alteraria notablement les estacions i, al cap d'un període de 700 anys, a l'hemisferi nord el Nadal cauria a meitat de l'estació estiuenca ia l'hemisferi sud seria al contrari.


Definició de any de traspàs

Assessorat pels seus astrònoms, Juli Cèsar va reformar el calendari romà del rei Numa Pompili i, a causa del retard que aquest presentava respecte a l'any solar, va afegir cada quatre anys un dia més; la reforma juliana, però, produïa un error d'un dia cada 128 anys.

El papa Gregori XIII, en la seva reforma coneguda com a calendari gregorià, actualment en vigor, va establir que l'any de traspàs requeria que les dues darreres xifres del nombre de l'any fossin divisibles per quatre, però que, a més, l'any no acabés en dos zeros; en aquest cas només es consideraria de traspàs si fos divisible per 400.

Alguns exemples són: l'any 2044 és de traspàs perquè 44 és divisible entre quatre; l'any 2001 no és de traspàs perquè 01 no és divisible entre quatre; el 1900 no és any de traspàs perquè acaba en dos zeros i en dividir aquest nombre entre 400 no dóna un nombre exacte; el 2000 és any de traspàs perquè, encara que acaba en dos zeros, sí que és divisible entre 400.

De totes maneres, el calendari gregorià arrossegaria una diferència respecte a l'any solar de més d'un dia cada 4.000 anys, per la qual cosa els anys divisibles per 4.000, com l'any 4000, 8000 o 12000, que haurien de ser de traspàs segons la regla descrita anteriorment, no ho són.


Escrit per Cristian G. Guasch i actualitzat el 2024.